Kész lenne a mesterséges kopoltyú?

Először azt hittem ez valami vicc, aztán rátaláltam az Indiegogo kampányra is, ahol jelenleg 330kUSD jött nekik össze a cuccra.

Ki mit tud?

Nézzük meg, mit mond a specifikáció:
  • Li-ion akksis tech hajtja (=azzal vonja ki a vízbül a zoxigént), egy töltéssel max. 45 percig, az akkut 2 óra feltölteni.
  • Az oxigént egy membrán segítségével választja ki.
  • Minden sós vizes használat után javasolt a cucc elöblítése, ami egy strandon körülményesebbé teszi a használatát.
  • Max 15 láb, azaz ~4.5 méter mélységig mehetsz vele.
  • 4.5 mélység elérése után a kütyü elkezd vibrálni és nehezíti a légzést, nehogy lejjebb merészkedj.
  • Ahogy az akksiból kritikus szintre fogy a szufla, a kütyü vibrálva figyelmeztet, hogy nemsokára vége az oxigénellátásnak.

Fizika

A fenti listában talán a legfurább korlátozás a 4.5 méteres mélységi limit – nézzünk ennek utána. A levegő oxigéntartalma 21% (a maradék 78% nitrogén, 1% pedig a többi nemesgáz és egyéb köcölék), és mondjuk azt általánosságban, hogy tengerszinten 1 bar nyomású. Amikor lemész a víz alá, a víztömeg elkezd téged a benned levő levegővel együtt összenyomni, ráadásul elég gyorsan: 10 méterenként +1 bar-ral nő a nyomás (= ρ*h*10 N/kg). 4.5 méter mélyen 1.45 bar nyomású tiszta oxigént fogunk belélegezni. Az oxigén 1,6 bar nyomás felett idegméreggé válik, központi idegrendszeri mérgezés alakul ki, ami sajna nem visszafordítható folyamat és elég csúnya vége az ember életének (mert ugye ki szeretne izomgörcsök közepette meghalni).

Aggodalmak

A leírásból nem derül ki, hogy ezen a kütyün van-e a búvárok által használt reduktorokon levő dúsítót helyettesítő funkció. A dúsító arra való, hogy kifújja a vizet a kamrából, amiből a levegőt szipákolod. Erre azért van szükség mert előfordulhat, hogy a mélyben kiesik a szádból a reduktor (véletlenül kiveri egy másik búvár vagy akár te veszed ki a szádból, mert mondjuk belehánysz és ki kell mosnod, etc.). Ilyenkor miután visszatetted a szádba, ki kell fújatnod a reduktorban levő vizet. Ezt megteheted kilégzéssel is, de mi van, ha épp nincs a tüdődben levegő? Erre való a dúsító. Az amcsik NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) nevű, vizekkel és levegővel foglalkozó állami szervezetének ajánlása szerint tiszta oxigénnel max. 19 láb (< 6 m) mélységre, egy merülésben max. 45 percig, napi max. 150 percig ajánlott merülni munkát végző búvárnak. A tiszta oxigén olyan, mint a medve: nem játék. A mérgezés nyomás és idő függvénye is, ráadásul a nitrogén narkózishoz hasonlóan nagy eséllyel befolyásolja a kialakulását az egyén aktuális fizikai állapota: másnapos-e, van-e benne elég folyadék, mennyire pihent, mekkora a stressz szintje, et cetera. Aki tapasztalta már magán vagy a merülőtársán a nitrogén narkózis tüneteit, az tudja, mennyire gyorsan lesz ijesztő a helyzet: a búvár egyik pillanatról a másikra, nagyjából előjelek nélkül veszti el az önkontrollját és dobja ki a reduktort a szájából.

Summarium

A gyártó a 4.5 méteres limitet láthatóan igyekezett biztonságosra belőni (ahogy a búvártanfolyamon is 1.4 barnak tanulod azt az oxigén parciális nyomásszintet, ami felett már mérgezést vált ki a belélegzett O₂), de én early adopter státusz helyett inkább megvárnék pár ezer emberkísérletet és addig merülnék palackkal tovább, szabadon, biztonságosabban. Mindettől függetlenül ezerrel drukkolok, hogy ez ne vaporware, hanem létező termék legyen. ]]>

2 thoughts on “Kész lenne a mesterséges kopoltyú?

    1. eFi Post author

      Engem már az oxigénmérgezés elrettentett, abba bele se gondoltam, hogy mennyi vizet kéne elektrolízissel elbontaniuk 🙂
      A server órája 58 msec-et késett – nem inkább a “milyen nap van ma?” kérdésen hasaltál el?

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *