USA 2012/06 – New York, 4/6


Nagyobb térképre váltás Reggel neki is indultunk felfedezni a böszme nagy repülőgéphordozót. Az USS Intrepidet a II. világháborúban, 1943-bqn állították hadrendbe és 1974-ig szolgált. A hajó története ott van szépen a Wikipédia cikkben, azt most nem ragoznám tovább, inkább mesélek személyes tapasztalatot:

  • A hajó 40000 tonna és bő 6-8 emelet magas, ami a víszfelszín felett kilátszik belőle. Nincs jobb szó rá, mint hogy aztaqrva! Ahogy közeledsz felé, már messziről látszik, hogy ez valami rettenet méretű dög lesz – hát még ha fellépsz a fedélzetre!
  • A gyomrában és a fedélzetén számos helikopter és vadászgép van kiállítva – ha jól emlékszem csak a fedélzeten 20 repülő járművet számoltunk össze.
  • A hajó belsejében van némi Space Shuttle kiállítás, motoros rázókákkal ellátott renderelt animációt játszó 3D minimozi, 360 fokban forgó lövöldözős repülésszimulátor és persze nem mellékesen maga az eredeti berendezés nagy része.
  • Az 1943-as vízre bocsátási évszám tükrében még döbbenetes az a technológia, amivel ez a harci eszköz tele van zsúfolva.
USS-Intrepid1 USS-Intrepid2 Az anyahajó mögött pihen egy, a British Airways által adományozott Concorde, aminek a belseje sajna nem volt látogatható, így csak kívülről csodálhattuk körbe a gépet és a belőle kiszerelt brutal de luxe Rolls Royce hajtóművet, amelyből négy darab hajtotta korábban a szebb napokatt látott óriást: Concorde Condorde-engine A kiállítás része egy tengeralattjáró is, amelyet ez alkalommal ki kellett hogy hagyjunk, mivel jó 2 órányi sort kellett volna végigállni a bejutáshoz. Ebéd után a 9/11 memorial következett. Az emlékhelyhez csak előre nyomtatott ingyenes voucherekkel lehet bejutni – ilyenünk nem volt, de a kapunál szerencsére a kezünkbe tudtak nyomni egy-egy példányt, így bemehettünk. Építési terület szélén vezet át a helloturisztoknak kijelölt ideiglenes út, csillió security emberen, fémdetektoros kapun és több tucat megfigyelő kamera tekintetén át jutunk be a két torony helyén tátongó hatalmas lyukat körülvevő parkba. A lyukak tetejéből az aljába konstansan folyik a víz, a peremükön bronzba öntve ott sorakozik a közel 3000 elhunyt neve. Megindító az egész. 911-memorial Némi délutáni pihenés után még megnéztük, mit mutat a Times Square este: Times-square-by-night A következő nap az utolsó teljes napunk New Yorkban – most csicsi, aztán belezsúfolunk a következő 24 órába még annyit, amennyit csak lehet. ]]>

1 thought on “USA 2012/06 – New York, 4/6

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *